Flinke kritiek op dijkversterking bij Raad van State

Op 29 en 30 oktober jl. zijn we met een aantal dorps- en dijkbewoners naar Den Haag gegaan voor de rechtszaak bij de Raad van State, die 2 dagen duurde.

Tijdens de rechtszitting bleek dat de Stichting advisering bestuursrechtspraak (Stab), het onafhankelijke orgaan dat de Raad van State adviseert, forse kritiek heeft op de plannen voor de dijkversterking. De Stab vraagt zich af of de rigoureuze plannen wel noodzakelijk zijn. Zij uitten vergelijkbare kritiek als waterbouwkundig ingenieurs Frank Spaargaren, prof. Han Vrijling en prof. Matthijs Kok die al eerder blijk gaven van forse kritiek op de plannen.

Recentelijk is een onafhankelijk rapport verschenen van prof. dr. ir. Stefan van Baars. Ook in dit rapport krijgen HHNK en de Alliantie forse kritiek op het grote gebrek aan vindingrijkheid bij de omgang met proeven over bewezen sterkte, de communicatie met de burgers en de geheimhouding van contracten.

Voor het volledige rapport zie:

Review dijk november 2019

Naar verwachting zal de Raad van State eind januari uitspraak doen. Wij hopen zeer dat de Raad het buitenproportionele en risicovolle plan zullen afkeuren.

Terug naar boven